eldshow

Eldåret 2012 närmar sig sitt slut. Snön ligger tjock, termometern visar på tio minusgrader och fingrarna är stelfrusna. Ändå fortsätter vi tappert med våra eldshower. Den här helgen är slutspurt, fem eldshower på två dagar; sedan väntar en värdig avslutning i Juoksengi, nyårsfesten på polcirkeln: 30 minusgrader, isbar och gnistrande eld.

2012 var ett otroligt år för eldshower. Året började med en inomhusshow på Clarion Hotel Post i Göteborg, för Joey-Yves hårshow med Grazette of Sweden, fortsatte med en musikvideoinspelning, studentskiva i Växjö, Earth Hour på Clarion Hotel i Stockholm…

Sedan började den riktiga säsongen. Mellan April – November var jag på turné hela tiden. Stockholm ena dagen. Skåne andra. Sedan tillbaka till Stockholm. Fler och fler började ringa som hört om Momo Jord, så det verkar väl som jag börjat göra mig ett namn nu.

Att nämna alla eldshower genom året skulle bli en lång tråkig lista, så jag vill bara berätta om några som ligger mig extra nära om hjärtat.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=Txd_yoIMh68]

Katrineholm. Invigningen av det nya ungdomshuset.
Jag har varit i Katrineholm med min eldshow innan, och staden är mig kär genom det fina bemötandet jag fick. Så jag blev jätteglad när jag fick komma och inviga det ett år försenade ungdomshuset.

I de gamla lokstallarna.
På vändplattan, där tåget vänder.
Med en gammal lokvagn.
För några hundra lyriska ungdomar.

Det var så vackert. Jag var så rörd. Alla var så rörda. Fullmånen tittade upp över taket medan gnistregnet dansade runt mig. Det är sådana här eldshower som verkligen får mig att minnas varför jag gör det. Sådan som håller mig lyrisk i en vecka efteråt.

Tack Katrineholm. Jag älskar er.

*

2012 var ett återkommandets år. Att få komma tillbaka så många gånger att en plats nästan blir hemma är så trevligt. Essinge konferenscenter är ett av de ställena, där till och med restaurangchefen känner mig och mina matvanor efter alla eldshower där.

Årets stora eldshow var utan tvekan på Hammersfalls jubileumskonsert på Dalhalla. Planeringen började redan under tidig vår, kaffe och kaka i köket med Joacim Cans och min kollega Therese, visioner som växte och blev verklighet.

Stora eldshower på scen är såklart väldigt annorlunda från mindre. Mycket mer som ska sitta rätt i en större produktion, och vi var uppe och förberedde i en vecka innan. Och det blev tokbra såklart. Både spelningen och eldshowen. Resultatet släpptes precis på DVD, Gates of Dalhalla.

När vi ändå var uppe i Dalhalla passade vi på att gästa Orsayran med en spontan och oplanerad eldshow på hotellets tak. Ackompanjerat av världsmästaren i nyckelharpa. Det ni!

Sommaren var annars fylld av bröllop, fester, invigningar av bostadsområden och ungdomshus, skolavslutningar, marknader, en och annan kräftskiva… ja, verkligen alla typer av föreställningar.

Med så olika publik är flexibilitet så viktigt, givetvis. En eldshow på ett stilla bröllop är inte samma som för tusen högstadiekids som uppvärmning inför Kapten Röd. Jag älskar att få uttrycka den energi som finns på platsen, koncentrera den och förstärka den till en eldshow som passar perfekt till just där och då. Därför vet jag sällan precis hur det ska vara förrän jag kommer till platsen, känner in. Alltid blir det perfekt. Alltid blir det från hjärtat uppskattat. Alltid gör jag någons dag 🙂

Sommaren blev till höst. Bröllopen blev färre, företagen och kulturnattorna vaknade till liv. Kulturnatta i Lund och i Vara fick eldshower. Företagsfester och -kickoffer fick sin beskärda del av eldshower. Vaxholms kastell blev ett kärt återseende, på deras årliga historiska vandringar, och verkar bli en tradition. Färgelanda kommun bjöd alla sina mellanstadieelever på en tidig morgoneldshow under några dagar.

Sedan julsäsongen. Alla företag, från Stockholm till Göteborg till Malmö och allt däremellan (inte så mycket norrut i år) skulle plötsligt ha julfest och ficka sina eldshower. Kavat event anordnade juldagar i Falköping och Mariestad, som såklart också fick sina eldshower. Get2Geter anordnade piratfest; vi välkomnade gästerna utanför teaterskeppet, i en ring av eldkorgar och avslutade kvällen med en fäktningssession inne vid middagen, och en dramatisk kyss under publikens jubel.

Eller därikring julsäsongen hände något. Jag träffade Lut Karindsotter, dansare, eldartist och nycirkusartist. Och något hände. All pepp och kreativitet exploderade, något nytt växer fram och allt som legat som tankar i någon mental borde-göra-för-att-utveckla-showen-listan är plötsligt satt i rörelse.

2013 kommer bli ett nyskapande, växande år. Vi ser så mycket fram emot det. Och ni kommer se så mycket mer av oss. Heltidsturnerande är bara början. Sveriges mest aktiva eldartister är bara början. Sveriges vackraste eldshow (om vi inte redan gör den) är på väg.

Vi ses 2013. Vill du boka eldshow så gör du det här.

*

2013 kommer bloggen fortsätta berätta om våra gemensamma äventyr på www.eldshow.se. Väl mött där. Vi ses vid elden.